logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » elektryka » Gniazdo zapalniczki

Gniazdo zapalniczki

Hej , nie działa mi gniazdo zapalniczki , czy to wina bezpiecznika , czy może jest nie podpięte (to się podpina od tyłu ? ) , nie zapala się żarnik i nie działa wentylator kabinowy na wtyk do gniazdka.
Gdzie szukać rozwiązania ?

Tweed / 2026-07-22 11:45:31 /

Szybciej napisałem niż... , gniazdko po wyczyszczeniu napewno jakoś działa , ale rozgrzewa żarnik bolca zapalniczki tak ze można to spokojnie wziąść do ręki , może mieć za małe napięcie ?
Czy to można sprawdzić miernikiem ? Ile to powinno podawać w środku ?

Tweed / 2026-07-22 12:20:03 /

wtyki urządzeń zewnętrznych często po prostu nie kontaktują, mają różne kształty niekoniecznie dopasowane do starych gniazd

żarnik też może być uszkodzony, sprawdzałeś inny?

napięcie oczywiście możesz zmierzyć, wystarczy dobrać się multimetrem do przewodów lub styków w samym gnieździe - o ile zmieścisz tam sondy (uważaj nie zrób zwarcia)

może być tak, że w obwodzie jest gdzieś bardzo słaby styk i rezystancja tak wzrosła, że napięcie spada podczas przepływu prądu,

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-07-22 12:53:29 /

camaro ma rację- zbyt duzy opór po drodze. może byc tez po prstu zbyt cienki przewód zastosowany. Weź wepnij miernik do wtyczki i odczytaj napiecie- luzem i po właczeniu grzania. Różnica w napięciu wiele powie o diagnozie. Możesz tez później miernikiem zmierzyc pobierany prąd. To z koleji da wskazówki co do stanu samej grzałki zapalnika.

magic Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-07-22 13:39:53 /

Poczytałem głębiej , i wychodzi że szkoda czasu na rozkręcanie i szukanie , nie pale , w wozie palić też nie można. Stare kable itp nie są przystosowane na dzisiejsze pobory pradu z tego co ja bym tam wpinał.
Zamówiłem całkiem nowy wtyk zapalniczkowy zewnętrzny miedziany , z bezpiecznikiem 20A który 3m kablem idzie prosto z akumulatora. Bezpieczniejsze rozwiązanie , i wszystko bedzie od razu cacy po ręką.
P.s. mam też pewność że nikt przypadkiem łokciem itp nie wciśnie grzałki i nie zapomni... bo głupio by było zrobić zwarcie i spalić auto przypadkiem... XD

Tweed / 2026-07-22 14:57:20 /

Grzałka jest automatyczna. Osiągając swoją temperaturę "roboczą" wyskakuje z gniazda.

Grzesiek_Rudy Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-07-22 15:09:30 /

Po co te pytania jak i tak zrobisz inaczej ? :)

alwax Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-07-22 17:00:50 /

Pytałem bo szybciej napisałem , niż faktycznie przemyślałem rozwiązanie :)
No mam tak często co już wiecie....

Tweed / 2026-07-22 18:22:46 /

Wiemy, kiedyś się mówiło na to zaśmiecanie forum.

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-07-22 18:41:14 /

Ale cieszmy sie że nie zastąpił Nas jakimś EjAj...
Nudno by było...

Szafa !G.O.P! Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-07-22 18:43:09 /