logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » przeróbki » Podstawowy setup kombi ?

Podstawowy setup kombi ?

Hej mam pytanie , jak mało może spalać , lub ile spala taki zestaw kombi 1.3 4b i 3.45 most jak z fabryki ? Da się na tym jeździć jakis czas ? Są tu możliwości ingerencji w gaźnik czy coś żeby sobie na początku ułatwić życie z tą baza do czasu rejestracji na żółte ?

Tweed / 2026-04-05 14:13:28 /

Zamiast 1.3 wytnij dziurę w podłodze i piętami się odpychaj, będzie taniej, szybciej i darmowy peeling!

Morales / 2026-04-05 14:27:53 /

W Kielcach 15 spali. Jak dasz spojler i szufelkę to będzie 16. Jak Ci Granadziarz wyreguluje to 11 ale potem wsadzisz lapy i będzie 20:) Święta są więc wcinaj jajca i nie myśl o głupotach!

Janina / 2026-04-05 14:27:54 /

Nie rozumiesz niestety, że zmniejszanie pojemności nie idzie w parze ze zmniejszaniem przełożenia.
Dasz najniższą pojemności, najniższe przełożenie i auto nie będzie miało siły jechać.
Do szkoły najpierw, a potem wymyślaj.

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-05 14:34:08 /

Ale mi chodzi nie o oszczędność bo ja wiem że 55 koni to nie demon prędkości, pytam czy tu wstawić lepszy gaźnik żeby to lepiej szło jak jest , i czy do tego zestawu montować lpg ... Czy lpg bedzie duzo palił na 1.3 i bez sensu :)
Wesołych Swiat :)

P.s. czytałem że Pająk zrobił kiedyś ze 100 koni z tego i się ścigał to ...

Cdn

Tweed / 2026-04-05 15:22:00 /

Dlaczego nie potrafisz zrozumieć ze prościej i taniej wstawić 1600 - w Taunusie jeździ i pali to znośnie

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-05 16:08:37 /

On nigdy nie będzie potrafił zrozumieć i nigdy nie zrozumie. Duży chłopak a dalej go cyferki najbardziej interesują.
Zamknij w końcu tą knajpę i idź do korpo. Jak tak wszystko bierzesz przez pryzmat cyferek to menadżerem będziesz wspaniałym. Tzn. wszyscy nadal będą mieć z Ciebie bekę ale przynajmniej będziesz miał szacun u tego powyżej ;⁠)
No i excela przede wszystkim trochę podszkolisz bo aktualnie ten task musisz lekko zbooostować;⁠)

DrStein / 2026-04-05 19:22:28 /

JPRD...

1,4 to na moście 4,11. Albo 4,44. Idealny do miasta. Nic nie grzeb w silniku. Jakiekolwiek ruchy w celu podwyższenia mocy pozbawią go elastyczności. Znów będziesz miał wysokoobrotową szlifierkę bez wolnych obrotów.
Zostaw te 50 koni, krótki most, cztery biegi do miasta idealnie. Więcej nie potrzeba. To ma dostojnie sunąć a nie cisnąć od świateł do świateł jak pierwszy drech z e36.

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-04-05 19:34:20 /

Oczywiście 1,3. Za duże palce mam na pisanie z telefonu.

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-04-05 19:35:19 /

kiedyś na grupie mercedesa jaki gaz najlepszy do clk 3.2 v6 to większość odpowiedzi była w stylu masz na konia a nie masz na owies? sprzedaj i kup 2.0 bez kompresora a i to bez lpg bo nie bedzie mu lpg smakować

mishq (Mateusz G.) Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-05 19:52:44 /

Dajcie mu spokój. Chłop pyta, to znaczy, że ma zaufanie do udzielanych rad. A że kombinuje? No cóż, widać ma tysiąc pomysłów na auto i do tej pory nie zdecydował się na żaden z nich....

Hedal / 2026-04-05 20:04:32 /

Hedal, tylko jak odpowiedzieć na takie pytanie?
"Czy lpg bedzie duzo palił na 1.3 i bez sensu"
Obawiam się, że nikt z nas nie wie jak jeździ LPG na 1.3 bez sensu.

Grzesiek_Rudy Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-05 20:25:40 /

Grzegorz. Poczekaj, Tweed sam sobie odpowie, nie wiem kiedy...

Hedal / 2026-04-05 20:28:08 /

Tweed zanim nacisnął wyślij to już zdążył zmienić teorię i dopasowane (lub nie) do niej pytania, a teraz to już na pewno zdążył sobie na nie odpowiedzieć i ma nowe pomysły, więc się nie trudźcie za bardzo, i tak nie nadążycie, to jest przecież demon pomysłowości :)

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-05 20:36:32 /

To żeby nie rozciągać niewiadomych , z mostem 4.11 lub 4.44 to ja wiem że może być zrywny.
Ale tu jest typowe kombi 1.3 4b i most 3.45
Kombi jest tak mało że latam po forach na innych krajach i w sumie to taki głupkowaty pomysł żeby dopytywać o ten zestaw że nic nie ma...
Napewno się toczy w przód i w tył XD jak to na forum pisane , rozpędza się nie ze stoperem tylko z kalendarzem...
Co do lpg to pytam bo jeśli pali w trasie 7/8 to jak 2.0 pinto a w miescie 10/11 to w sumie ma tyle samo , ale jest różnica bo to ma być na wyprawy dalekie i załadowane , 55 koni to nie diesel z mentem że pociągnie stara jak nasza stara beczka w123 ...

A że 8 litrów 95pb to 50 zł , a 8 litrów gazu to 20/30 zł przed i w czasie kryzysu to zyski są znaczne.

Pytałem tez o gaźnik , nie wiem jaki jest ori teraz na silniku , ale pewnie jakiś słaby , i czy jak dam jakiś lepszy gaźnik z z 1.6 lub ten z 2.0 webera 32/36 to wpłynie pozytywnie na auto.
Jak bedzie sie to jakoś bujać to nie bede inwestował w 2.0 tylko ten zestaw zostanie , no zobaczymy.

Tweed / 2026-04-05 21:10:18 /

Kupujac kombi w wizji dalszych wyjazdow itp.
Wsadzasz tam 2.0 z n9 zapinasz lpg i w dupie co ci 50 osob powie. Jezdzisz i sie tym cieszysz.
A ori 1.3 masz w piwnicy i trzymasz wrazie czego

Szafa !G.O.P! Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-05 21:20:22 /

Montuj silnik z fabi 1.4 8V mpi z lpg. Właśnie taki będę naprawiał. Spalanie tego to 7,5lpg!!🤣. Ciekawy silnik bo ma wymienne tuleje cylindrów. Remont tego silnika kosztuje naprawdę mało.

Najniższe spalanie osiągniesz nie z gaźnikiem a z wtryskiem, lpg sekwencją.

Kilgore / 2026-04-05 21:20:54 /

Dla porównania. Tatko dawno temu miał 8 letnie Mirafiori 1.3 (55 kunia) sedan 2d i spała średnio 7l etyliny 94. Jeszcze jedno, wówczas pojęcie korków w Warszawie było abstrakcyjne.

PiotrekFCapri / 2026-04-05 21:41:41 /

Jeszcze jedno. To słabowite Mirafiori i tak dawało radę z poldkami czy kantami, które to na papierze były teoretycznie mocniejsze.

PiotrekFCapri / 2026-04-05 21:56:32 /

Ja to już siebie poznałem , jak mam co deptać jak dziś na urlopie , to wiejskie drogi pełne słonce 19 stopni , cupeta jak szwedzkie rajdy szutrowe , no nie da się tego nie cisnąć... XD
Więc jak bedzie mocny pinciak to napewno mnie bedzie korcić , a takie pancerne 1.3 zawsze dowiezie do domu , zakładam że przez 50 lat nikt się tym nie ścigał , i jak trzyma kompresje i odpala w pół kluczyka , to powinno być ok
I tak bedzie remont zawieszenia przedniego jak w cupecie i tył remont na poligumy i odświeżenie.
Cdn chyba wiem już wszystko na ten moment .

Tweed / 2026-04-05 22:09:05 /

Ty wiesz wszystko, my nie wemy z tego nic, standard. Działaj!

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-05 22:20:42 /

45 lat temu miałem w identycznej budzie Audi 80 B1 kolejno trzy silniki: 1500cc/85 PS na dwugardzielowym, 1600cc/75 PS na jednogardzielowym i 1300cc/60 PS na jednogardzielowym. Z tą samą skrzynią i dyfrem najmniej palił ten najmocniejszy, a najwięcej - najsłabszy. Słuchaj kolegów - zapakuj 1.6 z dyfrem rzędu 3.8 a na pewno będzie palił mniej niż ta rachityczna 1.3.
Pozdreaux.

KRK 4m Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-05 22:31:36 /

Ale czego tu nie rozumieć? Mniejsza pojemność mniejsza moc inne przełożenia na wyjściu, by jechać te 120 musisz taki motor wyżej kręcić co owocuje większym spalaniem ,małe jednostki sprawdzają się w ruchu miejskim ,mi na trasie wawa krako gdzie cisnę po 150 i więcej 1.1 w seju potrafi dobijać do 12 na sto gdzie dla capri 2.9 na gazie nie przekracza 14

Jellon aka Revenge Racer Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-04-06 02:12:29 /

A-grupowy maluch (wprawdzie nadal z jednoprzelotowym gaźnikiem fi 30) goniony w latach 80-tych z pedałem w podłodze na trasie Kraków-Warszawa (czasy zawsze poniżej 3h starą drogą przez Kielce-Radom bez choćby jednego kilometra dwupasmówki) też brał między 11 a 12 litrów na setkę.
Pozdreaux

KRK 4m Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-06 09:29:45 /

Pewnie i tak się finalnie skończy na 2.0 pod maską , ale nie wszystko na raz , na początek można dołożyć wydech 4-2-1 , tłumiki przelotowe i dać kolektor z weberem 32/36 z mniejszymi dyszami pod 1.3 Marcin ma ich duzo i napewno da rade coś złożyć , nowe kable i aparat , potem to się użyje docelowo już.
Wał mam gdzieś od n9 zapasowy , gdzieś się skrzynie znajdzie i silnik po drodze.

To jakoś doleci do 70koni i przy obecnych karach za przekroczenie prędkości 80/90kmh max powinien lekko wcisnąć :)

Tweed / 2026-04-06 10:35:36 /

Bedzie z tym trochę zabawy , i przekomarzania się na forum :)

Tweed / 2026-04-06 10:36:04 /

No jak ty chcesz 2.0 pod maskę i webera z dysze i od 1.3 to może lepiej kup a4 z gazem i jeździj na wycieczki

mishq (Mateusz G.) Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-06 10:42:57 /

Zacznijmy od pytania czy masz już taunusa kombi? Czy znów w wyobraźni, zakładasz szufelki, ciśniesz po trasie, palisz laka na skrzyżowaniu i próbujesz dojść dlaczego tyle pali.

Pająk Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-06 10:48:31 /

tak się tylko zastanawiam, czy z przepisami na potrawy w restauracji też jest tak barwnie? ;)
podstawowy setup żurku, nuda, zapodajmy jakieś upgrade'y, może być genialnie :)

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-06 10:59:44 /

Taunusa kombi kupiłem 1 kwietnia , długo walczyłem bo nie mam dla niego miejsca , i musiałem wybadać tapicera , mechanika itp czy auto może sobie tam po warsztatach spędzić jakiś czas , plus żeby było mało roboty i sam żebym coś mógł pomóc.
Miało być tanio bo wszystko i tak po za karoserią wylatuje do serwisu.

Tweed / 2026-04-06 12:52:29 /

Camaro akurat moja kuchnia jest znana w miescie i okolicy , a nawet mam pochwały z zagranicy , do plus, bo będzie troche kasy na zamówienia u Ciebie, po które zadzwonie jutro lub środe.

Tweed / 2026-04-06 12:54:00 /

Można się śmiać przeżyje ... , ale jest to najładniejsze kombi poniżej 9tyś pod dom w kraju , doliczając dokumenty i lawete z zagranicy , to ponad 20/25 tyś bym musiał zapłacić za jakieś auto .
Wiem że za 30 kilka są te z niemiec , ale je i tak trzeba dać na serwis zawieszenia u Marcina wiec na jedno wychodzi , silnik też serwis lub inny , tylko tapicerki lepsze , ale to już mam gdzie i sprawdzone w Kielcach że bedzie piekna nowa zbudowana na tym co jest tapicerka ala gxl.
Mój blacharz i kechanik z kielc zrobi te tylne nadkola max 5 tyś zł i wzmocni , wiec do 20 tys przez cale wakacje bede mial auto na spokojnie wyszykowane , bez ogromnych wydatków , aha i przedni grill z L .
Wrzucam filmik jeden z wielu , auto jest po za tym tylnym nadkolem Ok , i poprawek bo leniwych Włochach.
Gorsze robiliście , a w kombi to nie ma w czym przebierać , tylko trzeba ratować.

69d39315c5cd0-vid-20260404-wa0028.mp4

Tweed / 2026-04-06 13:03:49 /

Ja tam kolegę odnośnie cyferek rozumiem, bo też im najbardziej ufam. Gdyż ponieważ całą resztą to są zwykle opinie bardzo względne, co się akurat komu wydaje, albo w zależnosci od tego z czego się akurat przesiadł, to odczucia też stają się inne.
Natomiast cyferkologia ma. To do siebie, że trzeba również ogarniać ją całościowo, a nie pojedynczymi elementami...
Tweed na grzyba chcesz kombinować z jakimiś popierdółkami wokół silnik typu gaźnik, wydech itd. podczas gdy podstawa - silnik jest po prostu słaby. Nie zrobisz z tego nagle demona mocy, a koszt wrzucony we wszystkie modyfikacje okolosilnikowe będzie absolutnie nieadekwatny do jakiegokolwiek przyrostu mocy, o ile ten w ogóle będzie jakiś zauważalny. Co więcej - skupiasz idę też na sensownym spalaniu, a takie większe moce ze słabego silnika na pewno nie będą osiągalne przy zachowaniu niskiego/normalnego spalania, bo ta moc się znikąd nie bierze.
Rzecz tylko w tym, że przeliczając to na moc z litra benzyny (lub gazu) na pewno lepszy współczynnik osiągniesz montując tam zaproponowane przez kolegów 2.0 z N9. To jest chyba najbardziej kompromisowy zestaw moc/spalanie.

Kżyho Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-06 13:05:50 /

To jest ten którego kiedyś próbowałeś już kupić?

Morales / 2026-04-06 13:39:25 /

Tweed, to nie był absolutnie żaden przytyk do kuchni, tylko zaciekawienie z uśmiechem, słyszałem że Twoja kuchnia jest chwalona, ciekawi mnie czy jest tak standardowo dobra, czy ubarwiona Twoją pomysłowością, tak jak napisałem to może być genialne :)

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-06 13:55:39 /

Tak to jest ten z dziurą w tylnym nadkolu , o dziwo jak umyli i troche rozebrali auto itp to jest do konserwacji i spawania tu i tam jak każdy 50 letni zaniedbany taunus , ale skad tu wyżarło dziure,jak mocowanie wahacza całe ,podłoga cała , słupek itp całe , złapało końcówkę progu pod tą dziurą i tu bedzie jakaś robota wewnątrz , ale tak lakier bardzo dobry do punktowych poprawek , tylna klapa zamiennik to poprawek , bo wiercona na siłe pod chrom listwy...
Tapicerka nitowana , ale do uratowania u mojego tapicera na błysk nówke , reszta wszystko poprawnie działa , przecież to analogowe auto.

Dziwie się że to silnik 1.3 skoro auto jest pełną XL i one miały ori 1.6 zawsze wstawiane... chyba że jest bład w dokumentach , bede miał jutro tabliczke znam to się sprawdzi silnik.

Tweed / 2026-04-06 14:04:27 /

Camaro kuchnie tak oczywiście że eksperymentujemy , ja dużo testuje miksów,ale trzymam się kuchni pełnej smaków lat 80 , prosto dużo smacznie , jak najmniej zbędnych skladników , ale po mojemu duża micha pełna mięsa sosu i mało warzyw :D
Motto jest że ma być tyle żeby zawsze zostawił , niż ma zabraknąć :D
No i setki zadowolonych klientów to wystarczająca rekomendacja. :)

Tweed / 2026-04-06 14:07:10 /

Na bloku zobacz czy ma odlew 13 czy 16, będzie wiadomo jaki motor.

Pająk Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-06 14:08:51 /